Myopie: betekenis, voorkomen en behandelen

“Wij noemden het vierkante ogen”.

Deze opmerking, die een klant van ons maakte, zette me aan het denken. Al in vorige generaties werd er gewaarschuwd voor oogproblemen door veel ‘schermtijd’. Met de komst van smartphones en tablets is die voorspelling helaas waarheid geworden in de vorm van myopie

Wat is myopie?

Myopie is bijziendheid; een oogafwijking waarbij het oog te lang doorgroeit en je zicht achteruitgaat. Een vervelende situatie, want scherp zien is heel waardevol, maar ook eentje met nare gevolgen. Door hoge myopie, ofwel sterke bijziendheid, is de kans een stuk groter dat een kind op volwassen leeftijd een ernstige oogaandoening ontwikkelt. 

Bijziendheid bij kinderen

Veel kinderen kijken tegenwoordig langdurig naar een schermpje. Dit voortdurend kijken op korte afstand is niet zonder gevolgen: steeds meer kinderen en jongeren ontwikkelen een vorm van myopie. 

Myopie voorkomen

Wat kunnen we tegen bijziendheid doen? Ten eerste is myopie voorkomen uiteraard beter dan genezen. Help deze oogafwijking voorkomen door je bewust te zijn van de gevaren en de 20-20-2 regel toe te passen: 

  • na elke 20 minuten schermtijd
  • 20 seconden in de verte kijken
  • en elke dag minimaal 2 uur buiten spelen

Door dichtbij en veraf kijken regelmatig af te wisselen, train je als het ware de ogen om op alle afstanden scherp te blijven zien. 

Myopie behandeling

Beau Zien en Horen biedt speciale myopie remmende glazen en contactlenzen. Dit kan helpen de bijziendheid af te remmen. Laat bij twijfel de ogen van je kind altijd controleren. Sinds kort kan dat ook bij onze orthoptist Carlijn, specialist in kinderogen. Is het zicht verminderd? Dan hebben we in onze winkel de leukste, coolste en vetste kinderbrillen om op het schoolplein de show te stelen. 

Laten we samen kinderogen gezond houden, zodat deze generatie ook in de toekomst kan blijven Zien op z’n Best!